Modetips

Vad är ekologiska kläder?


I dagens samhälle så är det många som vill vara miljövänliga och tänka på miljön när de handlar. Du kan i matbutiken välja att köpa ekologiska produkter och grönsaker. Nu kan du även köpa ekologiska kläder. Men vad är egentligen ekologiska kläder? 

Jo, ekologiska kläder är tillverkade av ekologiska material, som till exempel ekologiskt odlad bomull och miljövänligt material som återvunna fiber. 

Exempel på ekologiska och miljövänliga material är: 

  • Ekologisk bomull. Det är bomull som har odlats på ett miljövänligt vis, och självklart helt utan bekämpningsmedel. 
  • Ekologisk ull. Det är ull från får uppfödda på ekologiska fårfarmar. 
  • Hampa. Den är ekologisk att odla  och den kräver inga bekämpningsmedel, utan växer snabbt ändå. 
  • Återvunna fiber. Det är naturfiber och syntetfiber som har återvunnits. Detta är miljövänligt eftersom inga nya fiber har tillverkats utan gamla som har återbrukats. 
  • Bambu. Ett tveksamt fall, då bambu är miljövänlig att odla precis som hampan, men bara om man använder de mekaniskt utvunna bambufibrerna. De bambukläder som är tillverkade av bambuviskos är oftast tillverkade med mycket kemikalier, och då är det inte längre ett miljövänligt alternativ. Kolla därför upp detta noga innan du köper kläder som påstås vara ekologiska och miljövänliga med bambu. 

 

Marknaden för ekologiska och miljövänliga kläder växer och blir allt större. Men det finns tyvärr även många på marknaden som gärna vill framstå som miljövänliga fast de egentligen inte alls är det.  

För att ledet ska vara bra hela vägen så krävs det inte bara att själva materialet är odlat och tillverkat på rätt sätt, det krävs även att de som tillverkat kläderna har haft rättvisa arbetsförhållanden. Bra avtal, löner, arbetsvillkor ock så vidare ur en etisk synvinkel. Barnarbete till exempel är något som är väldigt oetiskt och som man inte vill ha förknippat med ekologiska, rättvisa kläder. 

Vad får kallas ekologiskt 

Vad som får kallas ekologiskt är lite olika. När det gäller livsmedel är så livsmedelsproduktionen strikt reglerad. För att en produkt ska få säljas som ekologisk så ska den bestå av minst 95 procent ekologiska ingredienser. Inom EU så krävs det även att all mat som vill märkas som ekologisk kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan. 

När det gäller kläder så är det lite andra villkor som gäller, och det finns inte direkt något regelverk. När kläder kallas ekologiska så handlar det oftast om material som är ekologiskt odlade, som till exempel bomull eller lin, eller som tidigare nämnts hampa och återvunna material och bambuviskos. Det finns olika märkningar för varor, och vill du veta vad en produkt är godkänd för eller ej så kan du kolla på märkningen. Det finns olika märkningsguider som du kan kolla i så du vet vilka sort märkningar som du ska söka efter. De allra vanligaste märkningarna är GOTS, EU-ecolabel, Svanen och Bra miljöval.

There are currently no comments.