IT och TV

Hur kopplar man hemmabion till tv:n?


Har du precis köpt en hemmabio och står nu där med din nyinköpta kartong och stirrar på alla delar och sladdar och undrar hur det här ska gå till? 

Här kommer en liten guide på hur du installerar din nya hemmabio: 

  1. Börja med att öppna kartongen och ställ fram alla delar så du har allt överskådligt.  
  2. Ställ receivern och de andra apparaterna på de ställen där du vill ha dem stående. Tänk på att ställa receivern så att luft kan passera fritt runt omkring den och kyla den. Detta på grund av att vissa receivers kan ha en tendens att bli varma när de används under en längre stund. Montera eventuella fästen och ställ ut högtalarna och subbasar korrekt i förhållande till tv:n och utifrån den plats du helst sitter på och lyssnar. 
  3. Anslut alla de källor du har, som till exempel Playstation och Blu-ray-spelare, till din hemmabioreceiver. Använd en HDMI kabel. Efter det kopplar du in receivern till din tv eller projektor om du har en sådan, även här använder du en HDMI kabel. När du gjort dessa steg så är bild delen avklarad. 
  4. Nu är det dags att ansluta dina högtalare och det kan du göra på två olika sätt. Du kan avisolera kabeln, det vill säga att du skalar bort lite av isoleringen runt och monterar fast högtalarkablarna direkt i skruvterminalerna, eller så kan du använda dig av banankontakter. De är lättare att hantera och samtidigt är du helt säker på att det blir bra kontakt mellan kabeln och skruvterminalen. Den sistnämnda metoden är att rekommendera.  
  5. Nu ska du ansluta Subbasen, och den ansluter du med en subbaskabel som sticks in i subbasutgången på receivern. Den brukar vara markerad som SW eller SUB. Sedan ska du koppla både receivern och subbasen till ström. Nu är det bara att justera in hela systemet. 
  6. Om din receiver har auto setup vilket de flesta nya moderna hemmabio system brukar ha så kopplar du bara in medföljande mätmikrofon i mikrofoningången och så låter du receivern utföra sin auto set up. 
  7. Nu är din nya hemma bio klar att användas. Du kan få göra lite finjusteringar för att ljudet ska vara precis i din smak – det gör du enklast när du slår dig till ro i soffan och provar dig fram bland olika ljud. Slå på en konsert och gör dina personliga inställningar för det. Slå på en action film och gör inställningar den det – och så fortsätter du till allt är precis så som du vill ha det.
There are currently no comments.